Duinhoppen

De duinen in met Thijs de Boer

De duinen van Schiermonnikoog zijn een beleving op zich. Hoog, laag, ruig, rustgevend… Thijs de Boer, Schiermonnikoger pur sang, kent ze als zijn broekzak. Als klein jongetje was hij er altijd al te vinden en zijn interesse in het eiland, de duinen en de planten zijn door de jaren heen niet afgenomen. Hij is een ware duin-expert geworden. Deze liefde en interesse deelt hij nu tijdens excursies met de bezoekers van “Schier”.

Duinhoppen op Schier
Vraag Thijs welke duinen de mooiste zijn, en je zult geen antwoord krijgen. Hij vindt ze allemaal even mooi. “Aan de westkant van het eiland heb je hoge stuivende duinen met grote zandkuilen”, vertelt Thijs enthousiast. “Een mooie plek, omdat je uitkijkt op zowel de Noordzee als de Waddenzee. Je kunt zelfs Ameland zien liggen als het weer het toelaat. Maar iets oostelijker is er een hele hoge duin, waarop de grote bunker van het eiland staat, een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog. En de oude duinen zijn helemaal begroeid, er groeien geweldig mooie planten en bloemen”.

De duinen op je bord
Wie écht de duinen wil beleven, moet er eigenlijk ook even van proeven. Er groeien namelijk bijzonder veel eetbare planten in de duinen. Appels, bramen, winterpostelein, duindoorn... Aan de wadkant vind je ook nog zeekraal. Thijs: “Daar pluk ik vruchten van om bramensap, appelmoes of jam van te maken. Eilanders mogen namelijk voor eigen gebruik de planten en vruchten plukken.” Op het eiland worden overigens zat lekkernijen verkocht, zodat ook de niet-eilanders kunnen proeven van de natuur.

Natuurlijk waterhuishouding
De duinen zijn niet alleen mooi en lekker, ze zijn vooral heel erg nuttig. Maar dat is niet bij iedereen bekend. “Mensen reageren vaak verbaasd als ik vertel dat de duinen voor de eilandbewoners niet één, maar twee belangrijke functies hebben”, begint de Schiermonnikoger. “Dus dan leg ik uit dat de noordelijke ring van de duinen de zeewering vormt. Deze rij duinen voorkomt dus dat de zee Schiermonnikoog bij storm binnenstroomt. Maar ze zijn ook een belangrijke bron van onze watervoorziening. Het water dat tijdens een regenbui wegzakt, komt diep in de bodem onder de duinen terecht waar het de ruimten tussen de zandkorrels de ondergrondse watervoorraad aanvult. De zogenaamde zoetwaterbel. Dit wordt omhoog gepompt om ons van water te voorzien”.

Thijs gaat wekelijks met bezoekers van het eiland op pad. Wil je meer weten over de planten, dieren én duinen van Schiermonnikoog? Boek dan een excursie. Thijs vertelt je graag nog wat meer over dit prachtige gebied.

Bekijk ook eens

© Mijke Bos

Leve het Water

Wat beloof jij aan jezelf?