Leve het water op de Waddeneilanden

Leve het water! Duik erin, vaar erop, loop erlangs, geniet ervan.
Want water geeft ons leven. Het is een van de redenen dat Friezen de gelukkigste inwoners van Nederland zijn. En tot de gezondste mensen ter wereld horen. Want we duinhoppen, kokkelsprokkelen, dijkslenteren en zeezwemmen erop los. Het is dan ook overal te vinden. Meren, gemalen, zee, kwelders… Zelfs de breedste stranden van Europa vind je hier.
Beleef het in 2020, het jaar dat de gelukkigste provincie van Nederland in het teken van water staat.

Beleef het water - Activiteiten

Top 5 unieke belevenissen

Duinhoppen

Duinhoppen

Blaas uit in de steeds veranderende duinen. Spot Schotse Hooglanders, geiten en konijnen. Pluk onderweg verse bessen en bramen, of volg links en rechts verscholen paadjes om de duinen verder te ontdekken.

Kokkelsprokkelen

Kokkelsprokkelen moeder en kind. Campagnebeeld Leve het water van @WADtodo.nl

© Mijke Bos

Kokkelsprokkelen kan op ieder moment van de dag. De fijne schelpjes vind je al wandelend langs laag water. Of wacht op vloed om grote schelpen als de otterschelp, de grote strandschelp en de wulken te scoren.

Strandjutten

Sta op voor dag en dauw en verzamel aangespoelde schatten. Jut de mooiste schelpen, takken en sterren bij elkaar voor een souvenir, of verzamel aangespoeld touw of plastic en help onze natuur schoon te houden.

Dijkslenteren

Bind de wandelschoenen onder en waai flink uit op de dijk. Kijk kilometers ver, zie bootjes aan de horizon en vogels hun weg vinden. Onderweg pluk je de lekkerste bramen en vers schorrenkruidgras, lamsoor of zeekraal.

Zee beleven

Zee beleven

Loop langs de zee en hoor hem ruisend het land op slaan. Schoenen uit, voeten in het water. Met een verrekijker om spot je zelfs de zeehonden in de verte. Eb of vloed; de zee is altijd mooi.

Ontdek alle activiteiten rondom water op de Waddeneilanden

Ameland

Ameland

© VVV Ameland

Ameland

Schiermonnikoog

Terschelling

Vlieland

Texel

Inspiratie voor het najaar

Een nazomerse dag op de Waddeneilanden

De zomer loopt langzaam ten einde. Terwijl de warmte van de zon afneemt voert de boot me naar mijn favoriete Waddeneiland. Op het dek kijk ik uit over de Waddenzee. Voor me niets dan water en achter me niets dan water. Af en toe wordt de rust onderbroken door een meeuw die voorbij vliegt. Al snel zie ik de eerste contouren van het eiland waar ik zo van houd. Het voelt als thuiskomen.

Aangekomen in de haven haal ik een gehuurde fiets op. Fietsend laat ik het eiland landschap aan me voorbij trekken...

Lees meer

Bekijk ook eens

Activiteiten op het land

Activiteiten op het water