Over zeewieren en bunkerkazen

Wat past er beter bij het eiland dan zeewier. ’s Zomers liggen er bulten op het Wad, vol vitamines, mineralen, jodium en ijzer. Zeewier is het voedsel van de toekomst.

’s Zomers liggen er bulten zeewier op het wad, vol met vitamines, mineralen, jodium en ijzer. Nog niet veel mensen doen er wat mee. Maar zeewier is het voedsel van de toekomst. Het groeit vanzelf, er is geen spaarzame landbouwgrond voor nodig, geen kostbaar drinkwater voor de irrigatie en geen meststoffen of pesticiden. En het is ook nog eens erg gezond en lekker! 

Rondom Vlieland groeien verschillende wieren. Die worden ingedeeld naar in drie soorten: groenwier, bruinwier en roodwier. Een snelcursus: 

Zeesla is groenwier dat aan slabladeren doet denken. Het is erg dun en groeit alleen in de zomer voornamelijk aan de wadkant van het eiland. Na het oogsten wordt het gespoeld en gedroogd. Vers is het mooi felgroen van kleur, maar gedroogd is het ook prima te gebruiken. Als kruid bijvoorbeeld in tal van gerechten en producten. 

Het wier dat je veelal op de glooiing tegenkomt is zee-eik. Dat dankt zijn naam aan de uiteinden, die op eikenbladeren lijken. Als je het wilt eten, snijd dan alleen de toppen af. Dan kan de rest weer verder groeien. Wel eerst even koken. Op de waddenbodem kom je knotswier tegen, je herkent het aan de dikke blazen die aan het wier zitten (knotsen). Knotswier kun je drogen en vermalen en vervolgens als zoutvervanger gebruiken. 

Eet je wel eens Japans, dan ken je de Wakame en de Nori ongetwijfeld. De Wakame heeft een dikke, korte nerf. Op Vlieland zit hij daarmee ondermeer vast aan de steigers in de jachthaven. Dit wier wordt gedroogd gegeten. Nori is een roodwier, herkenbaar aan zijn vorm. Het ziet er alsof er plastic is gesmolten op de strekdammen. Nori is zwart van kleur en voelt rubberachtig aan. Wanneer je het droogt en daarna even op hoog vuur roostert lijkt de smaak op sesamzaad.

Bunkerkazen
Kaasmaker Nils Koster besloot iets te gaan doen met al dat zeewier. Hij oogst het nu vers uit de zee en verwerkt het uiteindelijk in zijn kazen: de unieke Vlielander Zeewierkazen. Die rijpt hij diep onder de grond in een oude bunker. Net als die andere bijzondere kazen die hij maakt, met bijvoorbeeld karamel of honingklaver. De hoge luchtvochtigheid in combinatie met de koele temperatuur zorgen voor het perfecte klimaat om kaas zijn smaak te geven. Kom ze proeven tijdens een kaasproeverij. Zelf kaas maken kan ook! Tijdens een workshop leer je hoe je zelf binnen een uur een pak melk omtovert tot verse kaas, al dan niet met zeewier.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.