Terschelling

Terschelling ligt als een smalle streep tussen Noordzee en Waddenzee. Die streep is 30 kilometer lang en 4,5 kilometer op z’n breedst. Waar je ook bent, altijd proef, ruik of hoor je de zee. De veerboot komt aan op West-Terschelling. Je kunt de auto meenemen, maar het hoeft zeker niet. De bussen en huurfietsen staan al voor je klaar. Het eiland heeft 70 kilometer fietspad en maar liefst 200 km onverharde wandelpaden. Hoe verder je naar het oosten rijdt, hoe stiller en leger het wordt. Aan het uiterste eind ligt het Europees Natuurreservaat De Boschplaat, waar jaarlijks duizenden vogels broeden en geregeld ook zeehonden zonnebaden. Hier regeert de natuur.

Over het eiland loopt een lang lint van dorpen en buurtschappen, van West-Terschelling tot Oosterend. In totaal zo’n 5000 inwoners. Toch is 80 procent van het eiland natuur: bossen, strand, duinvalleien, kwelders, polders en heide.

Internationaal is Terschelling misschien het meest bekend vanwege het Oeral-festival. Het eiland is dan tien dagen lang één groot podium voor theatermakers, muzikanten en kunstenaars. Een beroemdheid van een andere orde is het Maritiem Instituut ‘Willem Barentsz’, genoemd naar de op dit eiland geboren zeevaarder en ontdekkingsreiziger. Het instituut bestaat al sinds 1875, maar is nautisch-technisch helemaal bij de tijd. Dus als de zee je lokt…

De Boschplaat

Paardrijden

Dark Sky

Zeehonden spotten

Wandelroutes

Fietsroutes

Wil je naar Vlieland, dan laat je de auto op de vaste wal. Even wennen misschien, maar als je op het eiland bent, is het heerlijk rustig. Alleen de Vlielanders zelf hebben een auto. Maar veel zijn dat er niet, want het eiland telt slechts zo’n 1100 inwoners. De meesten wonen in Oost-Vlieland, het enige dorp op het eiland. Ooit was er ook een West-Vlieland, maar dat verdween in 1736 door overstromingen in zee.

Vlieland is het eiland om te onthaasten. De lengte van het strand is 19 km, de lengte van de fietspaden 26 km. De zandvlakte van de Vliehors is grotendeels militair oefenterrein, maar het in het weekeinde gelukkig vrij toegankelijk voor wandelaars. Voor het echte Vlielandgevoel loop of fiets je naar het Posthuys aan het begin van de Vliehors. Heen door de duinen en terug langs het Wad.

Van de vijf bewoonde Waddeneilanden wint Vlieland het met de hoogste duintop: 45 meter. Daar staat natuurlijk ook de rode vuurtoren op. Vanaf het hoge Vuurboetsduin is bijna het hele eiland te overzien; bos, kwelders, duinen, vijvers, wad en zand. De beste plek om de vogels te spotten, is het dijkje langs de Kroon’s Polders. Wedden dat je lepelaars ziet?

Culinaire genieten

Overnachten op terschelling

Duinen & Brede Stranden

Overtocht

Ontdek Terschelling