Terschelling

Lees hier alles over Terschellingl >>

Terschelling ligt als een smalle streep tussen Noordzee en Waddenzee. Die streep is 30 kilometer lang en 4,5 kilometer op z’n breedst. Waar je ook bent, altijd proef, ruik of hoor je de zee. De veerboot komt aan op West-Terschelling. Je kunt de auto meenemen, maar het hoeft zeker niet. De bussen en huurfietsen staan al voor je klaar. Het eiland heeft 70 kilometer fietspad en maar liefst 200 km onverharde wandelpaden. Hoe verder je naar het oosten rijdt, hoe stiller en leger het wordt. Aan het uiterste eind ligt het Europees Natuurreservaat De Boschplaat, waar jaarlijks duizenden vogels broeden en geregeld ook zeehonden zonnebaden. Hier regeert de natuur.

Over het eiland loopt een lang lint van dorpen en buurtschappen, van West-Terschelling tot Oosterend. In totaal zo’n 5000 inwoners. Toch is 80 procent van het eiland natuur: bossen, strand, duinvalleien, kwelders, polders en heide.

Internationaal is Terschelling misschien het meest bekend vanwege het Oeral-festival. Het eiland is dan tien dagen lang één groot podium voor theatermakers, muzikanten en kunstenaars. Een beroemdheid van een andere orde is het Maritiem Instituut ‘Willem Barentsz’, genoemd naar de op dit eiland geboren zeevaarder en ontdekkingsreiziger. Het instituut bestaat al sinds 1875, maar is nautisch-technisch helemaal bij de tijd. Dus als de zee je lokt…

De Boschplaat

Paardrijden

Duurzame Tips

Dark Sky

Zeehond - Wadden

Zeehond - Wadden

© Merk Fryslân

Zeehonden spotten

Wandelroutes

Fietsroutes

Filmtip: Mijn bijzondere rare week met Tess

Culinaire genieten

Overnachten op terschelling

Duinen & Brede Stranden

Overtocht