Vuurtorens op de Waddeneilanden

Vuurtorens. Waar je ook bent, ze zijn en blijven prachtig om te zien. Op de Waddeneilanden vind je er in totaal zes, Schiermonnikoog heeft er namelijk twee. Van de zes vuurtorens zijn er drie toegankelijk. Waar ze staan, waarom ze bijzonder zijn en wat je er mee kunt? Wij leggen het uit!

Texel

Op het uiterste Noorden van het eiland vind je deze 118 treden tellende rode reus. Heb je hem beklommen? Dan heb je een prachtig uitzicht vanaf ruim 47 meter boven zeeniveau. In 1945 lag de toren zwaar onder vuur, je kunt de kogelgaten zelfs nog zien. 

Meer over de vuurtoren van Texel

Vlieland

Vlieland is zo'n beetje een kleinere variant van Texel. De vuurtoren staat op de Vuurboetsduin op 42 meter hoogte. Daarom is de vuurtoren zelf zo klein. Ook deze vuurtoren is open voor publiek.

Alles over de Vuurtoren van Vlieland

Terschelling

De Vuurtoren van Vlieland heet Brandaris en is gebouwd in 1953. De vuurtoren is nog in werking en daarom kun je hem niet beklimmen. Het is de enige vierkante vuurtoren en staat in West-Terschelling.

Lees meer over de Vuurtoren van Terschelling

Ameland

Maak kennis met deze herkenbare rood-wit gestreepte Bornrif op Ameland. Hij staat in het dorp Hollum en beloont je na 236 treden met een fantastisch uitzicht over de westkant van het eiland. Ook deze vuurtoren is open voor publiek.

Uitgebreide info over de Bornrif

Schiermonnikoog

Uniek in de rij is Schiermonnikoog. Dit oostelijk eiland heeft maar liefst twee vuurtorens. Helaas worden beide vuurtorens nog gebruikt, eentje door de kustwacht en eentje door KPN. Maar, indrukwekkend zijn ze zeker.

Bekijk meer van de vuurtorens

Dit is ook leuk >>

Doe WAD

© Sabina van Dijk

Ontdek de Wadden